środa, 5 stycznia 2011

Sernik nowojorski

Lubię serniki. Zaczynając od tych tradycyjnych, kruszących się i sycących, po te lekkie i piankowe. Sernik nowojorski umieściłabym gdzieś pośrodku.

Jest bardzo kremowy i delikatny. I świetnie smakuje z polewą z kwaśnej śmietany.


Jeżeli chodzi o przepis. Szukałam dość długo, gdyż przepisów jest sporo i trochę się od siebie różnią. W końcu zdecydowałam się na przepis z bloga dorotus Moje Wypieki (jeden z moich ulubionych blogów, źródło inspiracji i kopalnia przepisów).

Większość przepisów zakłada, że najlepiej jest użyć serków Philadelphia, jednak moim zdaniem z powodzeniem można zastąpić ja naszym serkiem kremowym. Ja użyłam "Twój Smak" Piątnicy. Dla mnie jest on podobny w konsystencji, oraz ma lekko słony smak, który wpływa na smak sernika. 

Polewę z kwaśnej śmietany ozdobiłam sokiem malinowym. 

Zrobiłam też mini-serniczki i przyznam się od razu- nie czkałam przepisowych 12 godzin. Nie czekałam nawet   godziny:) 





Sernik "właściwy" przetrwał noc i trafił w dobre ręce. 


Chyba niedługo upiekę go znowu:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz